05 Eki DENİZ SALYASI (MÜSİLAJ) NEDİR?
Daha önce mutlaka haberlerde müsilaj ile ilgili konu başlıklarına rast gelmişsinizdir. Oldukça yapışkan bir madde olan müsilajın bir diğer adı deniz salyasıdır. Bitkilerden ve mikroorganizmalardan oluşan müsilaj, bitkilerde su ve gıdanın depolanmasını sağlayan maddedir.
Denizde görülen müsilaj sümüksü bir yapıya sahiptir, deniz canlıları için tehlikelidir. Balık yumurtalarını ve yavru balıklarını hapseder ve ölmelerine neden olur. Midye, istiridye, mercan gibi deniz canlılarının üstünü örterek ışıkla temaslarını engelledikleri için solunumlarını ve beslenmelerini engeller. Bazı deniz türlerinin yok olmasını sağlayan deniz salyası, yoğun olduğu dönemlerde insanlar ve deniz canlılar için büyük sorun teşkil etmektedir.
Balıkların ölmesine, denizin de salyamsı bir yapıya sahip olmasını sağlayan müsilaj balıkçılarında kötü durumlarla karşılaşmalarına neden oluyor. Balıkçıların ağlarını kaplayan deniz salyası, besin zincirini kötü etkilemektedir. Güneş ışığını soğuran deniz salyası denizin ısınmasına neden olurken, çözünmüş oksijenin azalmasına sebebiyet verir. Oksijenin azalması deniz canlılarının toplu bir şekilde yok olmasına neden olurken besin zincirinin de olumsuz ve kalıcı olarak etkilenmesine neden olmaktadır…
No Comments