19 Eki Boğulma Vakalarında İlk Yardım
Dünya üzerinde ne yazık ki binlerce kişi boğulma suretiyle hayatını kaybetmektedir. Boğulma vakalarının çoğu suda yaşanmaktadır. Kendinizi boğulma riskinden korumanızın yanında boğulan birine nasıl müdahale edeceğinizi de bilmelisiniz. Acil durumlardan biri olan boğulma esnasında kazazedeye acil servis gelene kadar müdahale etmek durumunda kalabilirsiniz.
Boğulmayı kısaca tanımlamamız gerekirse, kişinin nefes alamaması halinde vücuttaki dokulara yeteri miktarda oksijenin sağlanamamasıdır. Kişinin çok fazla oksijensiz kalması dokularda bozulmaya neden olacağı gibi hayatta kalanların üçte birinde doku bozukluğu ve işlev kaybı görülmektedir.
Denizde boğulma vakalarına neden olan sebepler; yüzme bilmeme, uyarıları dikkate almama, akıntılar, riskli davranışlarda bulunma, travma, dibe inme, kalp krizi, kramp ve medikal rahatsızlıklardır.
Boğulan kişinin kurtulması halinde kazazede ilk olarak sırt üstü yatırılır, solunum ve nabız kontrolü yapılır. Solunumu engelleyen kolye, kravat, kemer gibi eşyalar üzerinden çıkarılır. Kişinin soluk alması ve vermesini sağlamak adına yapay solunum yapılır.
Bu esnada kişinin ağzını açık bırakmalısınız. Devamında kişinin göğüs kafesine kalp masajı yapılır. Müdahaleye 5 yapay solunum 30 kalp masajı olacak şekilde devam edilir. Kazazedenin solunumu normale dönmüşse iki el ile karın altından tutularak yukarı kaldırılır. Midedeki ve hava yolundaki suların dışarı çıkması sağlanır. Son olarak kişinin ıslak kıyafetleri çıkartılarak kuru kıyafetler giymesi sağlanır.
No Comments