Hangi Ayda Hangi Balık Yenir?

Hangi Ayda Hangi Balık Yenir?

İnsan beslenme zincirinde önemli bir yere sahip olan balık, içerdiği zengin besin değerleriyle sağlığa oldukça faydalıdır.  Deniz balıklarının lezzetli ve taze olması tüketim kısmında dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan biridir.  Taze olmayan balıkların yenmesi zehirlenmelere yol açabileceği gibi kişinin sağlığını kötü etkilemektedir. Bu sebeple balık tüketimi mevsimlere göre değişiklik gösterir.  Şayet bazı dönemlerde balıkların yumurtlama zamanına denk geldiği için balık avlamak yasaktır.

Balığın lezzetli olmasını sağlayan birçok etken mevcuttur.  Lezzetini etkileyen faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Deniz suyunun sıcaklığı
  • Balığın beslendiği bölge
  • Denizin tuzluluk oranı
  • İklimsel etmenler
  • Balığın yağ oranı
  • Üreme dönemi

Buzhane veya çiftlikte yetişen balıklara kıyasla mevsiminde tüketilen balıklar, besin değerlerini kaybetmedikleri için sağlığa daha faydalıdır.

Balık Türlerini Hangi Mevsimde Tüketebilirsiniz?

  • Barbun: Ağustos, Eylül, Ekim
  • Çipura: Ağustos ve Eylül
  • Dil balığı: Kasım, Şubat
  • Kırlangıç: Nisan ve Eylül
  • Karagöz: Ekim, Kasım
  • Kofana: Ekim, Kasım
  • Lüfer: Eylül, Ekim
  • Levrek: Eylül, Ekim
  • Minekop: Eylül, Ekim
  • Tekir: Eylül, Ekim
  • Mercan: Her mevsim tüketilebilir
  • Uskumru: Ekim, Kasım
  • Karadeniz somonu: tüm yıl tüketilebilir
  • Hamsi: Kış mevsiminde tüketilebilir
  • Kalkan: Mart, Mayıs
  • Mezgit: Şubat, Mayıs
  • İzmarit: Şubat, Mayıs aralığında tüketilebilir

 

 

No Comments

Post A Comment