Deniz Kaplumbağaları Nasıl Yaşar?

Deniz Kaplumbağaları Nasıl Yaşar?

Deniz canlıları içerisinde en uzun yaşayanlardan biri de deniz kaplumbağalarıdır. Erişkinlik dönemlerine göre denizin altında yarım saat ile dört saat arasında kalabilen deniz kaplumbağaları sadece yumurtlama zamanları karaya çıkarlar.  Bir deniz kaplumbağasının ortalama yaşama ömrü 100 ile 120 yıl arasında değişmektedir.

Dünya üzerinde 120 milyon yıldan fazladır bulundukları tahmin edilen deniz kaplumbağalarının dinazorlardan bile eski bir yaşam formuna sahip oldukları bilinmektedir. Kıtalar arası yolculuk yapan bu canlılar kıyı ekosistemi ve denizler için önemli canlılardır.

Soğuk deniz sularında bile yaşayabilen deniz kaplumbağalarının derinin kalınlığı sayesinde -4 derecenin altındaki soğuk deniz sularında yaşamlarını sürdürebilirler. Deniz kaplumbağalarının en küçükleri 4 kilodayken erişkinliklerine göre ve büyüklüğüne göre 450 kiloya ulaşabilirler. Erkek kaplumbağalar hiç karaya çıkmazken dişi kaplumbağalar yumurtlama dönemlerinde kumsala çıkarak yumurtalarını bırakırlar.  Ülkemizde 3 cins deniz kaplumbağası görülürken toplamda 7 cins deniz kaplumbağası olduğu bilinmektedir.

Türkiye’de görülen deniz kaplumbağası cinsleri;

  • Caretta Caretta
  • Chelonia Mydas
  • Dermochelys Coriacea

Dişi deniz kaplumbağaları üreme dönemlerinde 1000 yumurta yapma potansiyeline sahiptirler, kumsala çıktıklarında tek seferde 100-150 yumurta bırakırlar. Yumurtalar 2 ay sonra kırılarak yavrular içerisinden çıkar ve denizin ışıltısına doğru ilerlerler. Deniz kaplumbağaları her zaman doğdukları kumsala yumurtlarlar, erişkinlik döneminde başka okyanuslarda olsalar bile yumurtlamak için doğduğu kumsala dönerler.

Ülkemizde 21 kumsal deniz kaplumbağalarının üreme noktalarıdır. DEKAMER ve T.C. Çevre Bakanlığı desteği ile bazı üreme merkezleri korunma altına alınarak deniz kaplumbağalarının neslinin devam etmesi sağlanmaktadır.

No Comments

Post A Comment