17 Oca Ahtapotların Özellikleri
Farklı görünüşleriyle nedeniyle deniz canlıları içerisinde merak edilen ve ilgi çeken canlılar muhakkak ki ahtapotlardır. Yaratılışlarıyla da birçok farklılığa sahip olan ahtapotların 3 kalbi, 8 kolu ve 1000’den fazla vantuzu vardır. Güçlü kollara sahip olan dünyanın en zeki omurgasızlarından biri olan ahtapotların 300’den fazla türü mevcuttur.
Köklü bir tarihe sahip olan ahtapotların296 milyon yıldır dünya üzerinde yaşadıkları tespit edilmiştir. Kafadan bacaklı bir görünüme sahip oldukları için kalamar ve mürekkep balıkları da ahtapot türü olarak sayılmaktadır. Yumuşak bir gövde yapısına sahiptir bu sebeple şekil değiştirmede usta canlılardır. Gövdesini sıkıştırmak suretiyle kendinden küçük yerlere rahatlıkla girip çıkabilir. Ağzı ve gözleri kolları arasında yer alır, büyük bir kafası vardır.
Erişkin ahtapotlar genellikle 15 kg civarındayken bu güne kadar görülmüş en ağır ahtapot 71 kg ağırlığındadır. Ahtapotlar kollarını açtıklarında 4 metre boyutuna ulaşabilir, ancak Kuzey Pasifik’te dev ahtapotların yaşadığı bilinmektedir. Dev ahtapotların kiloları 272 kg, kollarının açıklığı ise 9 metre olduğu bilinmektedir.
Hızlı hareket etme yeteneğine sahip olan ahtapotlar tehlike anında korunabilmek için düşmanına mürekkep fırlatır. Saatte 40 km’ye ulaşan ahtapotlar, saklanma ve kamuflaj becerileriyle bulundukları ortamın rengini alabilirler. Renk değişimleri nedeniyle deniz bukalemunları lakabını alan ahtapotların zehirli türleri vardır. İnsanlar için ölümcül zehir taşıyan türü mavi halkalara sahip olandır. Ancak ülkemizde zehirli ahtapot bulunmaz, kısa ve uzun süreli bellek sahibi olduğu keşfedilen bu canlılar en büyük beyin kütle oranına sahiptir.
Ahtapotlar kısa yaşam sürelerine sahiptir, yaşama süreleri üremeyle alakalıdır. Üreme organları hormonların etkisiyle sindirim bezlerinin etkisini yitirmesine ve açlıktan ölmelerine neden olur. Yaşam süreleri 6 ay ile 5 yıla kadar değişiklik gösterebilir.
No Comments