Denizatı Hakkında Bilmedikleriniz

Denizatı Hakkında Bilmedikleriniz

Dünyanın en ilginç canlılarından biri olan denizatı hakkında daha önce hiç duymadıklarınızı sizler için derledik. Eskiçağ’dan beri varlığını sürdüren ve insanlar tarafından oldukça sevilen denizatları, binlerce yıldır mitlerde, masallarda, tıpta ve batıl inançlarda yer almayı sürdürdü. Bilim insanlarının da ilgisini çeken denizatları hakkında daha önce hiç duymadığınız yeni bilgiler su yüzüne çıktı.

Denizin en sevimli canlılarından biri olan denizatlarının bu güne kadar 40 türü olduğu bilinirken, tam olarak kaç türe sahip olduğu henüz kesinleşebilmiş değil. Deniz omurgalıları arasında dik bir duruşa sahip olan tek canlı olma özelliğine sahip. Başını öğe eğdiği için at görünümüne sahip olan denizatlarının en küçüğü 16 milimetreden en büyüğü ise 35 santime kadar değişiklik gösterebiliyor.

Denizatlarının muhteşem renkleri göz alırken, renk skalası turuncudan maviye, sarıdan kırmızıya, griden siyaha ve yeşile kadar uzanabiliyor. 3 küçük yüzgece sahip olan denizatları yüzme konusunda başarısız sayılan bir canlı diyebiliriz. Kamuflaj yeteneğine sahip olan denizatları bu özelliğini sadece korunmak veya gizlenmek için değil aşık olduğu karşı cinsi etkilemek adına da kullanıyor. Flörtöz bir canlı olan denizatları, güneş doğumu ve batımlarında eşleriyle kuyruk kuyruğa tutuşarak deniz çayırlarında romantik gezintilere çıkıyor. Bu gezintilerde eşinin rengini alırken, dişisine kur yapan erkeğin karnındaki kese kabarıyor. Çiftleşme esnasında dişi denizatı erkeğin karnındaki keseceğe yumurta kanalıyla girerek yumurtalarını bırakıyor. Böylelikle döllenme gerçekleşirken, hamilelik ve doğum sürecini erkek denizatları gerçekleştiriyor. Dünyada erkekleri doğuran nadir canlılardan biri olan denizatları bu özellikleriyle tüm ilgiyi üstlerine toplamayı başarıyor. Erkek denizatları için doğum sıkıntılı ve zor geçebiliyor hatta bu ölebiliyorlar. Doğum sonrasında yavruları yetiştirmeyen denizatları, yavruları direkt olarak yaşamla baş başa bırrakıyorlar.

Tek eşli olan denizatları eşlerini kaybettiklerinde günlerce yas tutuyor ve bir sonraki çiftleşme zamanına kadar yeni bir eş arayışına girişmiyor.

İlaç sanayisinden hatıra eşya yapımına kadar birçok alanda kullanılan denizatları en çokta afrodizyak etkisine sahip olmaları nedeniyle cinsel isteksizliğe karşı üretilen ilaçlarda kullanılıyor. Kontrolsüz avlanma ve deniz kirliliği ne yazık ki nesillerinin tükenme tehlikesiyle karşı karşı olmasına neden oluyor…

No Comments

Post A Comment