Su Ürünleri Mühendisliği Nedir?

Su Ürünleri Mühendisliği Nedir?

Dünyamızın dörtte üçü suyla kaplıdır ve içerisinde yaşayan canlı ve bitkiler insanoğlunun yaşamlarını sürdürebilmesi adına oldukça önemlidir. İnsanlık tarihine bakıldığında su canlıları her dönemde yaşamın devam edebilmesini, doğal dengenin bozulmadan ilerleyebilmesini sağlamıştır. Suda yaşayan canlıların ve bitkilerin üretilmesi, yetiştirilmesi, türlerin korunması ve iyileştirilmesi, avlanması ve depolanması konuları insanlık adına mühimdir. Bu sebeple su ürünleri mühendisliği alanı ortaya çıkmış, bilimsel eğitim vererek yeni teknolojilerin de keşfedilmesini sağlamıştır. Su ürünleri fakültesine bağlı olan Su Ürünleri Mühendisliği 4 yıllık lisans bölümüdür. Biyoloji ve sayısal dersler alan Su ürünleri Mühendisliğinin gördüğü dersler;
  • Genel Biyoloji,
  • Su Ürünleri Mühendisliğine Giriş,
  • Ekoloji,
  • Su Bitkileri,
  • Av Araçları ve Avlanma Yöntemleri,
  • Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Ekonomi ve Pazarlama,
  • İç Su Balıkları Yetiştiriciliği,
  • Deniz Balıkları Yetiştiriciliği,
  • Su Ürünlerinde Kalite Kontrol,
  • Deniz Hukuku ve Mevzuatı,
Özel işletmelerde, çeşitli kurumlarda, kooperatiflerde ve laboratuvarlar da istihdam edilen Su Ürünleri Mühendisliği mesleğinin sorumluluğu aşağıdaki gibidir.
  • Balık ve kabuklu canlı yetiştirmede en verimli yolları belirlemek için araştırma faaliyetleri yürütmek,
  • Tükenmek üzere olan su ürünleri popülasyonunu korumaya yönelik çalışmalar yapmak,
  • Gıda ve ilaç sanayinde kullanılan su altı bitki türlerini incelemek ve yetiştirmek,
  • Çevresel veri analizi yapmak,
  • Üretim ve büyüme faaliyetlerini raporlamak,
  • Hastalık veya parazitleri tanımlamak için muayeneler yapmak,
  • Kullanılan materyal veya ürünlerin kalitesini değerlendirmek,
  • Balık kuluçka ve büyüme oranlarını iyileştirmek,
  • Su yaşamı için en uygun koşulları sağlamak,
  • Olgun balıkların akarsu, gölet veya ticari depolara aktarılmasını sağlamak,
  • Tesis bakım prosedürlerini belirlemek ve yürütmek,
  • Kaynakların nasıl tahsis edileceği ve beklenmedik sorunlara nasıl cevap verilmesi gerektiğini belirlemek,
  • Balık hastalıkları ile gıda ve çevresel gereksinimler hakkında veriler elde etmek için biyolog, balık patologları ve diğer balıkçılık personeli ile görüşmek,
  • Yeni bir tür yetiştirmek için uygun sahaları belirlemek ve hazırlamak,
  • İlgili mevzuat ve çevre standartlarına uyum sağlamak,
  • Çevre sorunları hakkında farkındalık yaratmak,
  • Ekip çalışanlarını eğitmek ve denetlemek.
No Comments

Post A Comment