26 Nis Denizanası Sokmasında Ne Yapılır?
Posted at 11:45h
in
Genel
by admin
Deniz canlıları içerisinde yer alan denizanası diğer adıyla medüz, şaşırtıcı özelliklere sahip canlılardır. Dünyanın en eski canlıları arasında yer alır yumuşak ve yapışkandır. Jelatinimsi bir yapıya sahip olan denizanalarının görüntüleri de oldukça farklıdır. Balık kategorisine girmeyen denizanaları omurgasız canlılar sınıfına dahil olup jelatinimsi zooplankton olarak adlandırılırlar.
Vücutlarının %98’i sudan oluşurken en tuhaf özelliği ise kalbinin ve beyninin olmamasıdır. Okyanusta yaşayan bu canlılar karaya çıktıklarında bir kaç saat içinde buharlaşarak yok olurlar. Denizanalarının en dikkat çeken özellikliği ölümcül yaratıklar olmasıdır. Farklı türleri olmasına rağmen en zehirli denizanası kutu denizanasıdır, yetişkin bir insanı birkaç dakika içinde acı içinde öldürecek zehre sahiplerdir.
Binlerce çeşiti olan denizanaları insanlar için tehlikeli olup insan tenine değmesi ciddi sorunları beraberinde getirir. Denizanası sokması, çarpması, ısırması veya yanığı olarak bilinen durum acil tıbbi müdahale gerektirir.
Denizanası sokması durumlarında bölgeye dokunulmamalıdır. Bölgeye içme suyu dökmek can yakıcıdır bunun yerine deniz suyu dökülmesi gerekir. Bölgenin örtülmesi iltihaplanmaya neden olabileceği için hava alacak şekilde bırakılmalıdır. Denizanası sokmalarında bölgeyi sirkeyle temizleyip dokunaçlarını cımbızla alabilirsiniz.
Kaşıntı ve enfeksiyonu önlemek için bir buçuk bardak suya 2 yemek kaşığı tuz ve 3 yemek kaşığı karbonat ekleyerek karışımı bölgeye sürebilirsiniz. Denizanası sokması vakalarında en önemli olan sakin kalmayı başabilmeli, en yakın sağlık kuruluşuna muayene olmalısınız…
No Comments