24 May Deniz Patlıcanı, Deniz Hıyarı Nedir?
Son zamanlarda adını sıkça duymaya başladığınız deniz patlıcanı, diğer adıyla deniz hıyarının ne olduğunu merak ediyor musunuz? Sanılanın aksine omurgasız canlı çeşitlerinden biri olan deniz patlıcanı derisidikenliler sınıfına dahildir.
Deniz hıyarının yenilip yenilmediğini birçok kişi merak ederken Çin mutfağında oldukça yaygın bir yemek malzemesi olduğunu söyleyebiliriz. Deniz patlıcanı olarak bilenen bu canlıya görünümü nedeniyle deniz hıyarı da denir. Yüksek protein kaynağı olmasının yanı sıra Asya mutfağında kendine değişmez bir yer bulabilmiştir. Ülkemizde tüketimi çok yaygın değildir ancak magnezyum ve kalsiyum açısından da oldukça zengindir.
Kutuplar yönünden geçen eksenin uzaması nedeniyle diğer derisi dikenlilerden farklı olan deniz patlıcanı, bu uzama nedeniyle yassı bir görünüme sahiptir. 3 ile 27 cm arasında boyutlara sahip olan deniz patlıcanlarının ağız kısımlarında 30’a yakın duyu bulunur. Ampbulakral tüp ayaklara sahiptirler bu sayede yavaşta olsa hareket edebilirler.
Deniz patlıcanını farklı kılan özelliklerinden birisi de vücutlarının yer yanında bulunan yakalama kolejeni yapısı sayesinde kendini sıvıya dönüştürme yeteneğine sahiptir. Sıvı hale dönüşüp sonrasında eski haline dönebilen deniz patlıcanın bazı türleri bir futbol topu kadar şişebilir.
Çin tıbbında krem, tentür ve yağlarda kullanılan deniz patlıcanı Uzak doğu mutfağında gıda olarak sıklıkla tüketilir.
No Comments