30 Kas Denizcilik Tarihindeki Batıl İnançlar
Uzun bir tarihe sahip olan denizcilik günümüzde de etkin bir şekilde devam etmektedir. Ticaret, ulaşım, savunma ve hobi amaçlı insanlar tarafından kullanılan deniz, köklü bir geçmişe sahiptir. Günümüzde denizde seyir almak bilim ve teknolojinin ışığında daha az tehlikeye açık bir durum haline gelmiştir. Eski dönemlerde denizlerde hüküm süren batıl inançlar ve uygulanış yöntemlerinden sizlere bahsetmek istiyoruz.
Deniz yolculukları eski dönemlerde bilinmezliklere doğru yapılan zorlu bir seyahat olup, tehlikelere açıktı. Denizciler kendilerini kötü şanstan ve salgın hastalıklardan korumak için bazı batıl inançlar geliştirmişlerdi. Bilimsel verilere ve gerçeklere dayanmayan bu batıl inançlar denizcilere inanç kaynağı olurken, psikolojik olarak olumlu etkilediklerini de söyleyebiliriz. Batıl inançların çıkış noktaları deniz tanrılarına adak adamakla birlikte onları kızdırmadan seyri tamamlamaktır.
En eski batıl inançlardan biri sefere başlamadan önce inandıkları deniz tanrısına kaliteli ve lezzetli bir şarap sunarak yolcuğun daha güvenli geçmesini sağlamaktı. En yaygın olarak bilinen inançlardan biri de dalgalara taş atmanın deniz tanrılarını kızdıracak olmasıydı. Geminin ana direğinin altına gümüş para saklamanın sefer boyunca şans getireceğine inanılırdı.
Denizciler gemilerin kadın olduğuna inanır bu sebeple gemiye başka bir kadının alınmasının uğursuzluk getireceğine inanılırdı. Denizciler arasında yaygın batıl inançlardan biri de bazı tarihlerde sefere çıkmanın kötü şans getireceğini düşünmeleriydi. 31 Aralık günü, Nisan ayının ilk haftası ve Ağustos ayının ikinci pazartesi günü denize çıkmak uygun olmadığı gibi korkulan bir durumdu…
No Comments