30 Ara Kaplan Köpek Balıkları Sayesinde En Büyük Deniz Çayırı Keşfedildi
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte doğanın keşfi daha kolay hale gelmiş durumda. Sualtı kameraları ve gelişmiş elektronik izleme araçları deniz altını keşfetme yolunda bizlere harika sonuçlar kazandırmaya devam ediyor. 2022 yılının en büyük deniz keşiflerinden biri ise geçtiğimiz günlerde kaplan köpek balıkları sayesinde yapıldı. Uydularda destek olan sualtı kameraları ve elektronik takip cihazları deniz canlılarına yerleştirilerek insanların ulaşamadığı noktalara kadar ilerliyor.
Kaplan köpek balıklarına yerleştirilen takip cihazlarıyla geçtiğimiz günlerde Bahamalar’da Karayip denizinde dünyanın en geniş deniz çayırı ekosistemi bulundu. 5 metreden daha büyük boyutlara ulaşabilen kaplan köpek balıklarının seçilmesinin en büyük nedeni ise güçlü fırtınalarda dahi kıyı sularından kaçmaması ve oldukça saldırgan olmalarıydı.
Deniz bilimcilerinin keşfine büyük katkı sağlayan köpek balıkları, üzerlerindeki kameralar sayesinde Bahamalar’da deniz otu çayırlarının keşfedilmesine olanak tanıdı. Doğa İletişim (Nature Communications) dergisinde yayınlanan makaleye göre keşfedilen deniz otu çayırının 92 bin kilometrekare olduğu ve dünyanın en büyük deniz otu ekosistemine sahip olduğu bilgilerine yer verildi.
Bu zamana kadar bilinen deniz yosunu alanının %40 genişlemesine yol açan yeni buluş, 2016 ve 2020 yıllarında köpek balıklarının yüzgeçlerine takılan takip cihazları ve kameralar sayesinde ortaya çıktı. Yapılan bilim araştırmalarının sonuçlarına göre deniz çayırlarının yağmur ormanlarından %30 daha fazla karbon yuttuğu bilinirken, bilim insanları tarafından bu yeni keşif önemli bir yer tutuyor…
No Comments