TEKNEDE YAPILACAK HAZIRLIKLAR

TEKNEDE YAPILACAK HAZIRLIKLAR

*Kısa süreli bir yelken seyri söz konusuysa bile, tekneye gelenleri, tecrübeli dahi olsalar, bilgilendirmek önemlidir. Onların fikirlerini almak, özellikle yeni başlayanların tekne seyahatini benimsemelerini sağlar. Ne zaman çıkılacağı, ne zaman dönüleceği, nasıl bir seyir olacağı önceden anlatılmalıdır. Bu plan aynı şekilde karada kalacak birisine de bildirilmelidir.

*Hiçbir tekne birbirine benzemez ve kendine has kullanım ve uygulama farklılıkları vardır. Özellikle tekne kiralama yapıyorsanız bu konu önem teşkil etmektedir. Başlıca motor kullanımı, nasıl çalıştırılıp-stop edileceği, gösterge panosu ve elektrik sistemi, demir-ırgat kullanımı, tuvalet kullanımı, varsa sintine pompası-hidrofor ve nasıl çalıştıkları, tatlı su ve pis su vanaları, yerleri, mutfakta ocak ve buzdolabı kullanımları gösterilmelidir.

*Teknede güvenlik de bir yelkenli seyri için olmazsa olmazdır. Başımıza gelmesini hiç istemediğimiz durumlar ancak gerekli hazırlıkları önceden planlayıp kafamızda oluşturduğumuzda zararsız olarak atlatılabilir. Olmayacağını ümit etmek hayalciliktir. Her teknede olması gereken acil durum önlemleri, ilgili hükümler ve kanunlarla belirlenmiştir. İşaret fişekleri, ışıldağın ve havalı veya üflemeli kornanın nerede olduğu, at nalı can simidi-salvosu ve ucundaki lambasının nasıl bağlandığı ve nasıl atılacağı, yangın söndürme tüplerinin yerleri ve nasıl kullanılacağı belli başlı hatırlanması gerekenlerdir. Bu gruba, telsizin nasıl çalıştığını da ekleyebiliriz.

*Güvenilir kaynakların birisinden hava durumu raporu almak çok önemlidir. Tecrübeli olanlar bir süre sonra alışkanlık haline getirdikleri bu uygulamayı günlük bir rutin olarak algılamaya başlarlar.

*Birkaç saatten uzun sürecek yelkenli seyirlerinde, teknede içecek ve yiyecek bişeyler olması lüks değil bir ihtiyaçtır. Dalgalı ve sert deniz şartlarının söz konusu olduğu durumlarda bunlar önceden hazırlanıp bekletilebilir. Bu açıdan soğuk sandviçler, bisküvi veya konserveler tekne mutfağının vazgeçilmezleridir. Önceden ısıtılıp bir termosa konan içecekler, dalgalı bir denizde mutfakta ocak yakmanın zorluğunun önüne geçer, yararı tartışılmaz.
Uzun bir geçiş öncesinde yapılan planlamalar ise çok detaylı bir listelemeyi ve alışverişi gerektirecektir.

*Tecrübeli bir tekne sahibi, tekneye biner binmez yapacağı basit bir kontrol ile nelerin eksik veya yanlış olduğunu anlar. Her teknenin kendine has bir dili vardır. Teknesini iyi tanıyan bir denizci bir süre sonra yattığı yerden bile teknenin çıkarttığı sesleri yorumlamaya başlar. Fakat daha önce de belirttiğimiz gibi tekne kiralama yapanlar için bu durum daha zor olmaktadır. Bu sebeple tekne kiralama yapılan firmanın yetkililerinden tekne ile ilgili detaylar alınmalıdır.
Motorla ilgili bloğuna, kayışların gerginliğine, yağ çubuğuna, soğutma suyu miktarı ve su devri daimine bakılır.
Elektrikle ilgili her iki grubun (motor ve servis) voltaj seviyesine, şarjda olup olmadıklarına ve şalterler kontrol edilir. Irgat çalıştırılır.
Sintine içindeki suya, teknenin içindeki olağandışı bir kokunun varlığına, heçlerin açık olup olmadıklarına bakılır.
Güvertede yapılan kontrolde; güvenlik ekipmanlarına, vardavela tel ve puntellerin durumuna, yelkenler ile hareketli donanımın durumuna hızlıca bakılır. Arma, direk ve bumba hızlıca gözden geçirilir.

No Comments

Post A Comment