28 Mar Denizden Can Kurtarma Tarihi
Kazaya uğrayan gemilerdeki yaşayan kişileri kurtarma işine ‘Tahlisiye’ adı verilir. Eski bir cümle olmakla birlikte tahlisiye sandal ve teknelerin ortaya çıkışı da 18. yüzyılın sonlarına dayanmaktadır. Denizden can kurtarma, tahlisiye ilk kez 1790’lı yıllarda başlamıştır.
Farklı sebeplerden kaza geçirmiş gemilerdeki yaşayan kişileri kurtarmak için özel tahlisiye sandalları imal edilmiştir. Dönemin can kurtarma sandalları kürekli, batmaz özelliğe sahip değişik tip gövdeleriyle özel olarak üretilmiştir.
8 ile 15 m uzunluğuna sahip olan tahlisiye sandalları Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. 1800’lü yıllarda Karadeniz’de yaşayan fırtınalar sonrası yüzden fazla geminin batması ve denizcinin canını kaybetmesi nedeniyle Tahlisiye Teşkilatı kurulmuştur.
Eski adıyla Tahlisiye İdaresi Umumiyesi bugünkü Kıyı Emniyeti, müstakil bir organizasyon olarak kurulmuş İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişinde 16 istasyon yapılmıştır. Yelkenli sınırlı manevra yeteneğine sahip, batmayan, kürekli tekneler hizmet vermiştir.
İstanbul’un işgali ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından geri alınmasıyla birlikte işgal sırasında tesisatlarının çoğu harap hale gelmiştir. 1925 yılında bağımsız bir müdürlük haline getirilen Tahlisiye İdare Umumiyesi 1997 yılında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü adı ile hizmet vermeye devam etmiştir.
No Comments