13 Nis Eski Denizcilerin Yaşamı
Denizde yaşam günümüz dahi bazı zorluklara sahipken bundan yüzyıllar önce daha da çetrefilli bir hayat sürmelerine sebebiyet veriyordu. Kötü hava şartları ve salgın hastalıkların yanı sıra yıllarca kara hayatından uzak duran denizciler için hayat oldukça yıpratıcı ve zorluklarla doluydu.
19. yüzyılın başlarına kadar her denizci aynı kaderi paylaşırken, Keşifler Çağı’ndan sonra denizcilerin yaşamları değişmeye başlamıştır. Doğası gereği zor mesleklerden biri olan denizcilik her anlamda kişinin yıpranmasını sağlayan, zor şartlara karşı dayanıklılık gerektiren mesleklerden biridir. Geçmiş dönemlerle ise ağır çalışma şartları ve düşük ücretler denizcilik mesleğinin bir diğer zorluklarıydı.
Bunca olumsuz duruma ve olaya rağmen gemi ve teknelerde çalışan mürettebatlar çoğunlukla gönüllü kişiler arasından seçiliyordu. Ancak yasadışı yöntemlerle mürettebat ediniliyordu, İngiltere’de press-gang isimli çeteler sağlıklı ve denizci olabilecek gençleri kaçırarak korsan gemilerinde mürettebat olmaları sağlanıyordu.
Mürettebat arasında keskin bir hiyerarşi olduğu bilinirken, en alt basamakta yer alan acemi oğlanlar bu hiyerarşi de en zorlu işleri üstlenen gruptu. 8-15 yaş arasında köylü çocuklardan oluşan acemi oğlanlar bayağı işleri yaparken çoğunlukla şiddet ve cinsel tacize de uğruyorlardı.
Gemilerdeki en zor ve tehlikeli görevleri üstlenen mürettebat ise miçolardı. Acemi oğlanlardan sonra gelen miçoların amacı Marineros isimli asıl mürettebat arasına girmekti. Gemilerde mürettebatlar vardiya usulüyle görev almaktaydı. 4 saatte bir değişen vardiyalarda gemi mürettebatının 3/1’i mutlaka gece uyanık olmak zorundaydı.
Gemilerde düzen sağlamak adına sert önlemler alınırken, acımazsız cezalarda verilirdi. Sıklıkla verilen en yaygın ceza ise kırbaçlamaydı. İsyan ve cinayet gibi ağır suçları işleyen mürettebatlar seren cundasına asılarak infaz edilirdi.
Gemilerde en büyük sorun erzakların ve gıdaların rutubetten ve havalandırma sorunları yüzünden küflenmesi, kurtlanmasıydı. Küçük porsiyonlar halinde denizcilere 3 öğün yemek verilir, fıçılarda beklemekten bakteri oluşan sulara rom eklenerek grog adı verilen içki yemek yanında içilirdi…
No Comments