12 May Barbun Ve Tekirin Arasındaki Farklar
Sofralarımıza lezzet katan balıkların beslenme konusundaki yeri tartışmasızdır. Balık insan sağlığı için önemli bir besin olmakla birlikte doğru seçimler yapılmadığında faydadan zarara dönüşebilir. Balık dünyası oldukça çeşitli ve şaşırtıcıdır. Tüm balık türleri hakkında bilgi sahibi olmamız imkansızdır ancak lezzetli balıkların adını ve hangi sularda yetiştiğini öğrenebilirsiniz.
Amatör balıkçıların oltalarına takılan balıklar hakkında az yada çok bilgiye sahip olmaları kaçınılmazdır. Tuttuğunuz balığı sofranıza koymadan önce zehirli olup olmadığından emin olmalısınız. Evet, daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi bazı balık türlerinin insanlar tarafından yenilmesi sakınmalı ve tehlikelidir.
Balık türleri arasında balıkçıların sıklıkla karıştırdıkları Barbun ve Tekir arasındaki farkları sizler için derledik.
Barbun balığı özelliği
Kısa bir forma sahip olan barbun balığı yanlardan basıktır. Kafası dik bir şekilde olan inen balığın çenesinin altında iki adet ince bıyık vardır. Sırt yüzgecinde şeffaf hareler bulunan barbun balığının en büyük boyu 30 -35 cm’dir. 13 cm avlanma limiti bulunur, Kumları ve çamurlu alanları seven barbun balığının üst çenesinde dişi balığıdır. Pişirme esnasında kolaylıkla dağılabilir bu sebeple tavada pişirilmesi tavsiye edilir.
Tekir balığı özelliği
Tekir balığının kafası barbun balığına kıyasla daha sivridir. Sırt yüzgecinde bulunan hareleri koyu renklidir, turuncu ve pembe renklerdedir. Kolay dökülebilen pulları bulunur, vücudu boyunca uzanan turuncu şeritleri mevcuttur. Avlanma limiti 11 cm’dir, ortalama büyüklüğü 15-35 cm’e ulaşmaktadır.
No Comments